Blogger tarafından desteklenmektedir.

4 Haziran 2014 Çarşamba

GÖÇMEN GÜVERCİN


Göçmen güvercin (Ectopistes migratorius) aşırı avlanmayla soyu tüketilen göçmen kuş türü.

1800'lerin başlarında Kuzey Amerika'nın doğusunda, göç eden sürüleri günlerce gökyüzünü karartan milyarlarca göçmen güvercin yaşıyordu. Kuzey Amerika'da insan nüfusunun artmasıyla birlikte, her yıl öldürülen milyonlarca göçmen güvercin trenlerle büyük kentlere gönderilmeye başladı. Göçmen güvercin sayısı 1870'ten sonra iyice azalmış ve bilinen son göçmen güvercinin 1 Eylül 1914'te Ohio eyaletindeki Cincinnati Hayvanat Bahçesi'nde ölmesiyle türün soyu tükenmiştir.


Göçmen güvercin Eskidünya'da yaşayan üveyiğe benzemekle birlikte daha iri yapılıydı (yaklaşık 32 cm uzunluğunda); ayrıca daha uzun ve sivri uçlu bir kuyruğu vardı. Erkeğin başı mavi-gri, gövdesi pembemsiydi. Dişiler çalı çırpıdan yapılmış basit bir yuvaya tek bir beyaz yumurta bırakırken aynı ağaçta yüzden fazla yuva bulunabiliyordu. Göçmen güvercinin doğal düşmanları yırtıcı kuşlar, sansar, kokarca ve ağaç yılanlarıydı.

Ara sıra yeni tohum atılmış ekin tarlalarına girmesine karşın genel olarak tarım ürünlerine önemli bir zarar vermeyen bu kuşlar insanlığa en büyük hizmeti, soylarının tükenmesiyle doğa koruma çalışmalarına hız verilmesinin yolunu açarak yaptı. Wisconsin'deki Wyalusing Eyalet Parkı'nda, göçmen güvercin için dikilen bir anıtta "Bu tür, insanın açgözlülüğü ve düşüncesizliği yüzünden yok olmuştur" cümlesi yazılıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder